divendres, 18 de setembre del 2009

Blogs i blogosfera educativa

Des del mòdul es demana que cada estudiant crei un blog com a eina de suport per elaborar el dossier d'aprenentatge, i que l'actualitzi de forma continuada i, possiblement, saber més coses sobre el blogs ens ajudarà a respondre millor a aquesta demanda.

Els blocs al món

En els darrers anys, la creació de blogs ha crescut a tot el món de forma exponencial i està revolucionant Internet que ja conté milions de blocs.

Per aprendre més coses sobre els blocs podeu veure el vídeo següent:
Blogs i educació

La senzillesa d'ús dels blogs i les seves possibilitats per facilitar la comunicació interpersonal ha fet que molts educadors l'hagin adoptat amb entusiasme i els facin servir per opinar, compartir recursos, explicar experiències... Així van néixer els EduBlogs o blocs educatius.
Per a moltes escoles el blog ha esdevingut un important recurs educatiu; s'han creat blogs d'escola, blogs d'aula, blogs pel treball en petit grup i blogs de l'alumne.
A l'article EduBlogs publicat a l'espai ZonaTIC-n es comenten abastament diversos aspectes sobre l'ús educatiu dels blogs.

Interaccions entre blogaires: la blogosfera educativa

Un blogaire és aquell crea i manté actualitzat el seu blog. Per norma general el blog no és considerat només com un aparador on mostrar els propis escrits. Sovint es cerca i es demana la interacció entre l'autor i els lectors a través dels comentaris que aquests darrers poden fer a cada article i les respostes de l'autor (fent nous comentaris o articles).

Els lectors d'un blog sovint tenen el seu propi blog i en aquest cas es pot arribar a establir un diàleg públic entre blogaires amb articles que es complementen i enriqueixen mútuament.

També és freqüent (i aconsellable) afegir/trobar en un blog una llista d'enllaços a altres blogs (aquesta llista rep el nom de blogroll) de manera que la visita a un blog ens pot portar a un segon bloc i des d'aquest a un tercer i així successivament.

En ocasions, quan l'autor d'un blog està interessat en encetar una reflexió conjunta amb altres educadors sobre una situació o un tema concret pot fer una reflexió inicial i convidar a altres blogaires a pensar-hi sobre el tema (aquesta estratègia rep el nom de mem). Podeu aprendre més coses sobre els mems en aquesta Introducción general sobre la teoria de los memes de Jordi Cortés o veure un exemple de mem a l'article Competencias digitales, glosa al meme de Ayerbe del bloc La mirada pedagógica.

Així doncs, el concepte blocosfera educativa engloba el conjunt de blocs sobre aquesta temàtica i les interaccions entre els blocaires, els lectors dels bloc i els altres blocaires.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada